Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε ότι δυστυχώς ο αγαπητός φίλος, ερευνητής, συνεργάτης και δωρητής Fritz Schreiber έφυγε από τη ζωή χθες το πρωί και μαζί του ένα σπουδαίο κομμάτι της έρευνας και διάδοσης του γεωλογικού πλούτου της Λαυρεωτικής γης. Η παρακαταθήκη του στην έρευνα και διάδοση της Λαυρεωτικής είναι βαρυσήμαντη.
O αγαπητός σε όλους Fritz Schreiber ήταν επί σειρά ετών σημαντικός δωρητής δειγμάτων του Ορυκτολογικού Μουσείου Λαυρίου, καθώς επίσης μάς παραχωρούσε για χρήση κάθε χρόνο το φωτογραφικό υλικό από ορυκτά της Λαυρεωτικής που δημιουργούσε στα πλαίσιο των ερευνών του, ειδικότερα των macro-φωτογραφιών. Σημαντικότατη η συνεισφορά του μέσω των ευγενικών του παραχωρήσεων φωτογραφικού υλικού για τις εκδόσεις της ΕΜΕΛ των Ν. Βουρλάκου και Μ. Φίτρου, “Τα Ορυκτά της Λαυρεωτικής” (2018) και “The Minerals of Lavrion” (2019).
Λίγα λόγια από το βιογραφικό του που δημοσιεύτηκε στην έκδοση “Τα Ορυκτά της Λαυρεωτικής” (2018) της ΕΜΕΛ.
Γεννήθηκε στην πόλη Schwechat της Αυστρίας, όπου πέρασε την περισσότερη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας και όπου κατοικεί ακόμη. Η αγάπη τού γιου του για τα ορυκτά τον ώθησε στο να δημιουργήσει την δική του συλλογή. Από την συνταξιοδότησή του (2007) κι ύστερα αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο του στα ενδιαφέροντά του, που είναι η συλλογή ορυκτών και η αγάπη του για τις ορχιδέες. Τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τον μεταλλευτικό πλούτο και την ιστορία του Λαυρίου, γι’ αυτό και το επισκέπτεται μερικές εβδομάδες κάθε χρόνο, μαζί με την σύζυγό του Inge, η οποία συμμερίζεται το πάθος του για τα ορυκτά και απολαμβάνει αυτή τη διαμονή. Στο πέρασμα του χρόνου ανέπτυξε φιλίες με πολλούς τοπικούς και άλλους συλλέκτες απ’ όλο τον κόσμο, το ίδιο παθιασμένους μ’ εκείνον για τον υπέροχο αυτόν τόπο. Όλοι μαζί περνούν πολύ χρόνο εξερευνώντας τον λαβύρινθο των στοών, καθώς επίσης και πολλές παραλίες με αρχαίες σκωρίες και πολύχρωμα ορυκτά. Η συνεργασία αυτή έχει οδηγήσει σε πολλές ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις συμπεριλαμβανομένων και νέων ορυκτών. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να τεκμηριώνει την συλλογή του με φωτογραφικό υλικό χρησιμοποιώντας σύγχρονο μικροσκόπιο και κάμερα. Πλήθος άρθρων του για ορυκτά έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Lapis, Mineralien Welt καθώς και πλούσιο φωτογραφικό του υλικό είναι δημοσιευμένο στους ορυκτολογικούς ιστοχώρους mindat.org και mineralienatlas.de
Λαύριο, 7 Νοεεμβρίου 2022
Το Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής
Leave a Reply