ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΝΑΥΑΡΧΕΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΠΟΡΤΟ ΜΑΝΔΡΙ ΚΑΙ ΟΡΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ (ΛΑΥΡΙΟΝ)»

Home Portfolio ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΝΑΥΑΡΧΕΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΠΟΡΤΟ ΜΑΝΔΡΙ ΚΑΙ ΟΡΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ (ΛΑΥΡΙΟΝ)»


  • ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΝΑΥΑΡΧΕΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΠΟΡΤΟ ΜΑΝΔΡΙ ΚΑΙ ΟΡΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ (ΛΑΥΡΙΟΝ)»
ΣΥΛΛΟΓΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ Ε.ΜΕ.Λ.
Σύντομο Ιστορικό του Χάρτη

Ο χάρτης τιτλοφορείται «Πόρτο Μανδρί και Όρμος Εργαστηρίων (Λαύριον)».

“Port Mandri” δηλ. «Πόρτο Μανδρί» ονομαζόταν κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας ο κόλπος του Θορικού λόγω των μανδριών που είχαν εκεί εγκαταστήσει οι ποιμένες της περιοχής. “Agastira” είναι παραφθορά του ονόματος «Εργαστήρια» που από την αρχαιότητα σηματοδοτεί το λιμάνι του Λαυρίου, όπου ήταν τα εργαστήρια επεξεργασίας του μεταλλεύματος.

Η χαρτογράφηση για το «Πόρτο Μανδρί» έγινε το 1829 από τον Thomas Elson, Πλοίαρχο της πολεμικής φρεγάτας του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού «Μαδαγασκάρη» (Σημ. Το πλοίο αυτό κατέπλευσε στο Ναύπλιο το 1833 φέρνοντας στην Ελλάδα τον βασιλέα Όθωνα), ενώ για τον όρμο των Εργαστηρίων έγινε το 1870 από τον Υποπλοίαρχο Alfred Pouzolz και τους αξιωματικούς της θωρηκτής κορβέτας του γαλλικού πολεμικού ναυτικού “Belliqueuse” (Πολεμοχαρής). Οι δύο χάρτες συνενώθηκαν και εκτυπώθηκαν από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Αγγλικού Ναυαρχείου τον Ιούνιο του 1872.

Ο χάρτης αποκτήθηκε από την Ε.ΜΕ.Λ. με αγορά.

Αριστείδης Γ. Κανατούρης, Ιούλιος 2019