Στις αίθουσες του ανακαινισμένου νεοκλασσικού κτηρίου του 19ου αιώνα, άλλοτε «Ξενοδοχείον η Ευρώπη», το οποίο ευγενώς διέθεσε ο διαχειριστής της ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ κ. Αθ. Μαρτίνος, φιλοξενήθηκαν στο διάστημα από 2 έως 17 Σεπτεμβρίου η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του εξαίρετου ζωγράφου Κωστή Ζερβογιάννη-Χαιρέτη με τίτλο «Υπάρχει ένα καταφύγιο μόνο, ένα φάρμακο: η τέχνη και η δημιουργία» και η έκθεση «Βιολί – Κατασκευή και παράδοση: από την Κρεμόνα του 1500 μέχρι σήμερα – ο Λαυριώτης κατασκευαστής Γιώργος-Ανδρέας Θεοχάρης».
Στην έκθεση ζωγραφικής, ο Κωστής Ζερβογιάννης-Χαιρέτης παρουσίασε περί τους 90 ζωγραφικούς πίνακές του, όπως επίσης πολλά σχέδια και γλυπτά του. Σε όλα αυτά τα έργα του αποπνέει η ευαισθησία του καλλιτέχνη και αναδεικνύεται το ταλέντο του. Ήταν η πρώτη φορά που μια τόσο μεγάλης έκτασης καλλιτεχνική έκθεση φιλοξενείτο στην πόλη μας. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου, και συνοδεύτηκαν με απαλή μουσική που έπαιξε το ντουέτο των Παντελή και Δημήτρη Πνευματικού.
Το τοπίο του Λαυρίου υπήρξε πηγή έμπνευσης για πολλούς και σημαντικούς ζωγράφους. Ο Κωστής δεν ήταν δυνατόν να αποτελέσει εξαίρεση. Γι’ αυτό και ένα αρκετά σημαντικό μέρος της καλλιτεχνικής του δημιουργίας είναι εμπνευσμένο από το τοπίο του Λαυρίου, το οποίο και απεικόνισε σε πολλούς πίνακές του.
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης κατασκευής βιολιού. Στην έκθεση αυτή, που αποτέλεσε μια οφειλόμενη αναγνώριση στο έργο του συμπολίτη μας Γιώργου-Ανδρέα Θεοχάρη, γινόταν η παρουσίαση του έργου του μοναδικού στην Ελλάδα κατασκευαστή εγχόρδων σύμφωνα με τη Σχολή της Κρεμόνας. Στόχος της έκθεσης ήταν να παρουσιάσει στο κοινό τα μυστικά της μεταμόρφωσης του ξύλου σε ένα εύηχο όργανο της οικογένειας των εγχόρδων, το βιολί.
Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα προβαλλόταν μια κατατοπιστική ταινία μικρού μήκους που παρουσιάζει την πόλη της Κρεμόνας, φημισμένη για την μακρά παράδοση κατασκευής βιολιού, και συνεχίζει αποκαλύπτοντας βήμα-βήμα στον θεατή πώς στα χέρια του έμπειρου κατασκευαστή το άμορφο ξύλο μετατρέπεται σε βιολί.
Στις άλλες δύο αίθουσες γινόταν έκθεση πλούσιου κατατοπιστικού φωτογραφικού υλικού, εργαλείων που χρησιμοποιούνται στις διάφορες φάσεις κατασκευής του βιολιού, καθώς και τριών βιολιών όλων κατασκευής του Γ.-Α. Θεοχάρη, και το περίφημο «πεντάχορδον», έγχορδο μεταξύ βιολιού και βιόλας, με 5 χορδές, όργανο που εμπνεύστηκε και κατασκεύασε ο Γ.-Α. Θεοχάρης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ.-Α. Θεοχάρης είναι ο δημιουργός του πρώτου κοντραμπάσου που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα το 1994.
Αυτή η εξαιρετική τεχνογνωσία του συμπολίτη μας Γιώργου-Ανδρέα Θεοχάρη, που λειτουργεί ως άτομο-πρωτοπορία στον συγκεκριμένο τομέα, πρέπει να μεταδοθεί από τον ίδιο, να διδαχθεί σε νέους, που θα δείξουν ενδιαφέρον και αγάπη για το αντικείμενο. Είναι επιτακτική ανάγκη η πόλη με τους θεσμούς της να αναλάβει τις ευθύνες της για να υπάρξει συνέχεια.
Τις εκθέσεις πλαισίωσαν δύο πολύ αξιόλογες μουσικές εκδηλώσεις, που στόχευαν στην ανάδειξη των οργάνων (βιολιά και κοντραμπάσο), όλων δημιουργημάτων του Γ.-Α. Θεοχάρη. Την Τετάρτη, 6-9-2017, το Τρίο Χάρης Μέρμηγκας (κοντραμπάσο) – Βασίλης Δρογκάρης (ακκορντεόν) – Βασιλική Μαζαράκη (βιολί) σε ρυθμούς tango plus, ενώ με το κλείσιμο των εκδηλώσεων, την Κυριακή 17-9-2017, η σπουδαία δεξιοτέχνης του βιολιού καθηγήτρια Λουντμίλα Λιμόροβα με συνοδεία πιάνου από τον Μάριο Καζά και βιολιού από τους μαθητές της Κυριάκο-Μάριο Ζυγούρη, Παναγιώτη Νικολάκη και Φανή Παρασκευοπούλου, πρόσφεραν στο κοινό μια μουσική πανδαισία με έργα μουσικής δωματίου.
Σημειώνεται επίσης ότι, καθημερινά παρήλασαν πολλοί μουσικοί, καλλιτέχνες βιολιστές, γνωστοί για την επαγγελματική τους δραστηριότητα, οι οποίοι πρόσφεραν στους επισκέπτες αρκετές ώρες μουσικών ακουσμάτων με τα βιολιά κατασκευής του Γ.-Α. Θεοχάρη.
Οι εκθέσεις και οι μουσικές βραδιές αποτέλεσαν υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις που άφησαν άριστες εντυπώσεις σε όλους τους επισκέπτες, όπως αποτυπώνονται στα επαινετικά σχόλιά τους. Τόσο τα εγκαίνια των εκθέσεων, όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, τίμησαν τις εκδηλώσεις με την παρουσία τους πολλοί επισκέπτες, συμπολίτες μας και μη, όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο Καθηγητής και πρώην Πρύτανης Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο ιστορικός συγγραφέας Σαράντος Καργάκος, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και σωματείων, καθώς και πολλοί φιλότεχνοι και φιλόμουσοι. Σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου τους, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς απένειμε στους δύο τιμώμενους καλλιτέχνες Κ. Ζερβογιάννη-Χαιρέτη και Γ.-Α. Θεοχάρη, το μετάλλιο των 150 χρόνων του Νεότερου Λαυρίου.